Echipa

Dr. Horia Rosianu

Dr. Horia Rosianu

medic primar cardiolog doctor in medicina, sef de lucrari UMF Cluj-Napoca

Dr. Iulia Popa

Dr. Iulia Popa

medic specialist cardiolog

Dr. Razvan Mada

Dr. Razvan Mada

medic specialist cardiolog

Servicii

La ora actuala functioneaza o sala de cateterism in care se efectueaza zilnic aproximatic 3-4 implantari de cardiostimulatoare si explorari electrofiziologice pentru diagnosticul tahidisritmiilor.

Colectivul compartimentului de studii electrofiziologice si implantari cardiostimulatoare spera ca, pe viitor, in conditiile unei finantari corespunzatoare, sa creasca numarul implantarilor de dispozitive complexe (stimulatoare de resincronizare cardiaca si defibrilatoare implantabile), precum si numarul explorarilor electrofiziologice endocavitare, atat cu scop diagnostic, cat si terapeutic, de ablatie prin curent de radiofrecventa.

Noutati

Incepand cu luna septembrie 2019, in cadrul institutului se efectueaza si proceduri de ablatii complexe cu sistem de mapping electroanatomic.

Ablatia -  solutia potential curativa a tulburarilor de ritm cardiac

Tulburarile de ritm cardiac sau aritmiile cardiace se datoreaza unor anomalii in generarea sau conducerea impulsului electric la nivelul cordului. Datorita impactului pe care aritmiile il au asupra sanatatii pacientilor, de regula necesita tratament medicamentos de lunga durata cu scopul de a minimiza recurenta episoadelor aritmice, insa  fara  a vindeca boala.
Odata cu progresul tehnologic a aparut posibilitatea tratamentului curativ al aritmiilor cardiace, respectiv ablatia cu cateter. Aceasta metoda minim invaziva consta in introducerea pe cale vasculara pana la nivelul inimii a unor catetere speciale care permit identificarea si distrugerea tesuturilor implicate in generarea aritmiilor. Ablatia per se, presupune aplicarea unor energii care elibereaza caldura locala (radiofrecventa), sau eliberarea unor temperaturi foarte joase prin intermediul unor catetere dedicate (crioablatia). Ablatia cu radiofrecventa este cea mai folosita metoda ablativa, avand o rata crescuta de succes si un procent redus de complicatii. In functie de natura aritmiilor, procedurile de ablatie cu radiofrecventa necesita mai putine sau mai multe catetere (de diagnostic si ablatie) si se pot efectua in “sistem conventional” (utilizand raze X si statie de electrofiziologie) sau utilizand sistem de mapping electroanatomic. Aceasta din urma presupune tehnologie de ultima ora si personal inalt calificat datorita gradului crescut de complexitate al procedurilor.

Proceduri efectuate

  • IMPLANTAREA DE CARDIOSTIMULATOARE MONO SI BICAMERALE (IN MEDIE 550/AN)
  • IMPLANTAREA DE STIMULATOARE DE RESINCRONIZARE CARDIACA (IN MEDIE 50/AN)
  • IMPLANTAREA DE CARDIOVERTERE – DEFIBRILATOARE IMPLANTABILE (ICD, IN MEDIE 50/AN)
  • STUDII ELECTROFIZIOLOGICE CU SCOP DIAGNOSTIC SI TERAPEUTIC (IN MEDIE 15/AN)